Anmelden

Παχυσαρκία

Υπό τον όρο "παχυσαρκία" καθένας κατανοεί την αύξηση του σωματικού βάρους πέρα από ένα όριο, ο καθορισμός του οποίου γίνεται κυρίως με υγειονομικά κριτήρια.

Σήμερα για τον καθορισμό του ορίου αυτού, λαμβάνεται υπόψη ο παράγοντας ΒΜΙ (= δείκτης σωματικής μάζης), ο οποίος εκφράζει την σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και ύψους.

Για να υπολογίσουμε το ΒΜΙ διαιρούμε το σωματικό βάρος μετρημένο σε κιλά, δια του ύψους του σώματος μετρημένο σε μέτρα, αφού το πολλαπλασιάσουμε επί τον εαυτό του.  Έτσι, αν εφαρμόσουμε αυτόν τον κανόνα σε άνθρωπο βάρους 75 Kgr και ύψους 1,70 m, βρίσκουμε BMI =75 : 2,89 = 25,9.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναλόγως του ΒΜΙ χώρισε τους ανθρώπους σε 5 κατηγορίες:

  • Ολιγοβαρείς αν ΒΜΙ μικρότερο του 20.
  • Κανονικού βάρους αν ΒΜΙ μεταξύ 20 και 25.
  • Υπέρβαρους αν ΒΜΙ μεταξύ 25 και 30.
  • Παχύσαρκους αν ΒΜΙ μεταξύ 30 και 40 και
  • Υπέρμετρα παχύσαρκους άν ΒΜΙ μεγαλύτερο του 40.

 Με βάση την παραπάνω διαίρεση ένας άνθρωπος ύψους 1,70 m χαρακτηρίζεται ως ολιγοβαρής άν το σωματικό του βάρος είναι λιγότερο από 58 Kgr, κανονικού βάρους άν ζυγίζει μεταξύ 58 και 72 Kgr, υπέρβαρος άν ζυγίζει μεταξύ 72 και 85 Kgr, παχύσαρκος αν ζυγίζει μεταξύ 86 και 115 Kgr και τέλος υπερπαχύσαρκος άν ζυγίζει πάνω από 115 Kgr.

Η αύξηση του σωματικού βάρους κυρίως οφείλεται στήν εναπόθεση λίπους στον οργανισμό, η δε παχυσαρκία, με βάση την περιοχή του σώματος όπου κυρίως εναποτίθεται το λίπος, χωρίζεται σε ανδροειδή τύπο, όταν το λίπος εναποτίθεται στην περιοχή της κοιλιάς και σε γυναικοειδή τύπο, όταν κυρίως εναποτίθεται στους γοφούς.

Εξ αυτών η παχυσαρκία ανδροειδούς τύπου είναι πολύ επικίνδυνη και θεωρείται ως "παράγων κινδύνου" για την πρόκληση νόσων, ενώ η παχυσαρκία γυναικοειδούς τύπου θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη.

Έτσι, γυναίκες με περίμετρο κοιλίας πάνω από 80 cm εμφανίζουν σχετικά αυξημένη νοσηρότητα, ενώ όταν η περίμετρος της κοιλίας είναι πάνω από 88 cm η νοσηρότητα είναι πολύ αυξημένη.  Στους άνδρες η αύξηση της νοσηρότητας εμφανίζεται επί περιμέτρου κοιλίας 94 cm και είναι έντονα αυξημένη σε περίμετρο κοιλίας άνω των 102 cm.

Πέραν τούτου μεγάλην σημασία έχει στην αξιολόγηση του αρίστου σωματικού βάρους και ο τύπους του σκελετού, καθώς και η σύσταση του σώματος, δηλαδή η αναλογία των διαφόρων ιστών μεταξύ των.

Η ανάλυση της συνθέσεως του σώματος είναι σήμερα αρκετά ακριβής και με αυτή καταγράφεται η αναλογία λίπους, μυϊκής μάζας, κυτταρικής μάζας και νερού. Η γνώση της αναλογίας αυτής έχει σημασία κυρίως στην παρακολούθηση της θεραπείας της παχυσαρκίας.

Η ταυτόχρονη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού, βοηθά στην κατάρτιση ακριβούς και ατομικού προγράμματος αδυνατίσματος.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πάρα πολλές.

Μεταβολικό σύνδρομο, Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιοαγγειακές παθήσεις, έμφραγμα, εγκεφαλικό, θρομβοφλεβίτιδα, αρθρίτιδες, δερματολογικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, δημιουργία χολολιθιάσεως καθώς επίσης και εμφάνιση διαφόρων ψυχικών παθολογικών καταστάσεων έχουν σαν μία από τας αιτίας των την παχυσαρκία.

Επίσης η παχυσαρκία θεωρείται ένα από τα βασικά αίτια προκλήσεως στειρότητας στις γυναίκες, η δε απώλεια βάρους στις περιπτώσεις αυτές είναι το μόνον θεραπευτικό μέσο. Επίσης η παχυσαρκία αναφέρεται σαν αίτιο αναπτύξεως καρκινωμάτων, κυρίως των ορμονοεξαρτωμένων όγκων.

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχουν επινοηθεί πολλά και διάφορα διαιτολόγια, πολλά από τα οποία υπόσχονται άμεσα και καλά αποτελέσματα.

Κάποια στηρίζονται σε μερική ή ολική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ άλλα στηρίζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο περιορισμό της τροφής.

Είναι παρατηρημένο ότι όποιο διαιτολόγιο πρόγραμμα και άν ακολουθήσει κάποιος, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τόσο το πώς θα χάσει κάποιο βάρος, αλλά το πως θα διατηρήσει τα οποιαδήποτε καλά αποτελέσματα.

Ο κανόνας λέγει ότι όσο βάρος και άν χάσει κάποιος με την εφαρμογή ενός διαιτολογίου, θα το ξαναπάρει όταν σταματήσει να εφαρμόζει επακριβώς το διαιτολόγιο αυτό. Είναι μάλιστα πολύ συχνό να παίρνει κάποιος περισσότερο βάρος από όσο έχασε, άν σταματήσει την εφαρμογή ενός διαιτολογίου. (jo jo Effekt).

Έτσι πολλοί υπέρβαροι έχουν δοκιμάσει πολλά διαιτολόγια, έχουν αδυνατίσει αρκετές φορές, αλλά κάθε φορά ξαναπαίρνουν το βάρος που έχασαν.

Η meditrof ασχολείται με την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τόσο σε επίπεδο προληπτικής Ιατρικής όσο και σε επίπεδο θεραπευτικό.

Αναλύει και διερευνά ξεχωριστά την περίπτωση κάθε ασθενούς, και καταρτίζει ατομικά προγράμματα αδυνατίσματος ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

Καταρτίζει προγράμματα εκπαιδεύσεως των ασθενών σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, έτσι ώστε να επιτυγχάνει τον στόχο της, που είναι η μόνιμη απώλεια του περιττού βάρους, με διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Καταρτίζουμε διαιτολόγια που περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες, ώστε ο ασθενής δεν έχει το αίσθημα του περιορισμού και της στερήσεως.

Κύριος στόχος μας πέρα από την οποιαδήποτε ελάττωση του σωματικού βάρους, είναι η μόνιμη διατήρηση των αποτελεσμάτων.